You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Все що потрібно для вакуумної фільтрації!

Вакуумна фільтрація часто застосовується для того, щоб скоротити час фільтрування, зробити процес ефективніше і продуктивніше. Вона використовується для отримання як осаду, так і чистого фільтрату. Дозволяє краще відокремлювати рідину від твердих включень, отриманий осад легше промивається від залишків рідини.

Метод не використовується для фільтрації:

• летючих рідких речовин (в розрідженому середовищі вони закипають і відсмоктуються з повітрям);

• гарячих насичених розчинів (в нижній частині фільтра відбувається втрата частини рідини, розчин охолоджується і, стаючи перенасиченим, кристалізується, забиваючи пори фільтра);

• осадів, схильних до сильного ущільнення. Однак в цьому випадку вакуумна фільтрація можлива, якщо взяти фільтр великого розміру (щоб шар осаду був якомога тонше) або додати в фільтровану суміш волокнистий матеріал (не дасть забити пори фільтра).

Простий прилад для вакуумної фільтрації

У самому простому випадку для створення приладу вакуумної фільтрації знадобиться:

• воронка Бюхнера або воронка Шотта з перегородкою для фільтрувального матеріалу;

• гумова пробка з каналом або гумове кільце для герметизації з'єднання воронка-приймальний посуд;

• приймальний посуд з відведенням (конічна або широкогорлих колба Бунзена, круглодонна Енглера або 2-горлова колба);

• запобіжний посуд (3-х горлова склянка Вульфа, склянка Тищенко);

• водострумний або електричний вакуумний насос;

• еластичні трубки (гумові, силіконові, з ПВХ);

• фільтрувальний матеріал (фільтрувальний папір, мембрани, фільтри з целюлози або скла).

Для складання простого лабораторного апарату потрібно вставити фільтрувальну лійку в приймальний посуд так, щоб з'єднання було герметичним. Для цього використовують пробку з каналом під стебло воронки або кільце з м'якої гуми. Відведення приймальної колби з'єднують з відведенням або з однією з горловин запобіжного посуду. Друге відведення запобіжного посуду з'єднують з лінією вакууму або водоструминним насосом. Якщо є третя горловина, то її затикають пробкою з краном і використовують для доступу повітря і зниження рівня вакууму.

Запобіжний посуд виконує дві функції: захист від переливу фільтрату з приймальної колби і захист фільтрату від викиду води з водострумного насоса при його різкій зупинці.

Воронку підбирають так, щоб осад зайняв не більше 1/2 її обсягу. Перед тим, як почати фільтрацію, на перегородку воронки укладають обраний під задачу фільтр. Його розмір повинен відповідати діаметру перегородки, лягати на неї без складок, закрити всі отвори. Його потрібно змочити до того, як почнете наливати суміш розчину з осадом і до включення насоса.

Рідина для фільтрування наливають у воронку поступово, підливаючи в міру необхідності.

Якщо передбачається фільтрування осаду з частинками різного розміру, то починають фільтрацію до включення насоса. Через якийсь час великі частки осаду покриють фільтр рівним шаром і не дозволять дрібним часткам надалі забити його пори. Після цього можна починати вакуумне фільтрування.

Звертаємо увагу, що у нас можна купити вже готові апарати для фільтрування. Апарат для фільтрування призначений для проведення фільтрації під вакуумом або без нього. Прилад повністю готовий до роботи, виготовлений із загартованого боросилікатного скла. Скло не піддається корозії під дією лугів і кислот, крім кількох реактивів (ортофосфорна і фтороводородной кислоти, концентровані гарячі основи).

Апарат складається з:

1. Колби конічної з пришліфованою горловиною ємністю 1 л;

2. Насадки зі знімним фільтром з пористого скла; насадка зі шліфом і відвідною трубкою для під'єднання вакуумного або водострумного насоса;

3. Циліндричної градуйованої воронки, ємністю 300 мл;

4. Затискача для знімного фільтра.