You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Що визначає абсолютну щільність порошкоподібних матеріалів?

Почнемо з визначення терміна «дійсна густина матеріалу». Це фізична величина, що дорівнює відношенню маси матеріалу до його об'єму в абсолютно щільному стані.

Для визначення цієї величини кам'яний матеріал відбирають від ретельно перемішаної середньої проби і відважують близько 200 г. Шматочки відібраної проби матеріалу сушать в сушильній шафі при температурі 110 °С до однорідної маси. Потім їх тонко подрібнюють в агатової або порцеляновій ступці. Отриманий порошок просівають через сито. Відваживши в порцеляновій чашці близько 180 г просіяного порошку, його знову висушують, а потім охолоджують до кімнатної температури в ексикаторі, де порошок зберігають до проведення випробування.

Але варто пам'ятати, що процес визначення істинної щільності неможливий без колби Ле-Шательє. Це скляна колба об'ємом до 150 см³ з вузькою шийкою, яка трохи розширюється в середині. На шийці колби вище і нижче кулястого розширення нанесені дві мітки, обсяг між якими 20 см³. Шийка градуйована з ціною поділки 0,1 см³.

Щоб визначити справжню щільність матеріалу Колбу Ле-Шательє наповнюють до нижньої нульовий подвлки рідиною, інертною по відношенню до досліджуваного матеріалу: водою, безводним гасом або спиртом. Після цього вільну від рідини частину (вище нульової риси) ретельно протирають тампоном з фільтрувального паперу.

Від підготовленої проби, що знаходиться в ексикаторі, зважують з точністю до 0,01 г на годинниковому склі 80 г матеріалу і висипають його ложечкою через воронку в прилад невеликими порціями до тих пір, поки рівень рідини в ньому не підніметься до межі з розподілом 20 см³ або до поділки в межах верхньої градуйованої частини приладу. Різниця між кінцевим і початковим рівнями рідини в колбі показує обсяг порошку, висипаного в прилад. Залишок порошку зважують. Маса порошку, всипаного в колбу Ле-Шательє, дорівнюватиме різниці між результатами першого та другого зважування.

Дійсну щільність визначають два рази, при цьому, кожен раз використовують нову порцію порошку. Різниця між першим і другим результатом визначення істинної щільності не повинна перевищувати 0,02 г/см³. У разі якщо, різниця між результатами більше, проводять третє визначення, після чого обчислюють середнє арифметичне двох найближчих результатів. Отримане значення пропонується відобразити в системі SI з точністю до 10 кг/м³.

Значення щільності використовуваного матеріалу обчислюється з точністю до 0,01 г/см³. Різниця двох результатів визначення (при використанні середнього арифметичного значення) не повинна бути вище 0,02 г/см³.