You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Бюретка - що це таке і для чого використовується?

Бюретка - лабораторний прилад, засіб для вимірювання невеликих обсягів речовини. Як правило бюретки використовуються для титрування. У цьому процесі в досліджуваний розчин за допомогою бюретки додається по краплях рідина точно відомої концентрації. Після того, як в розчині пройшла якісна реакція (випав осад, змінилася забарвлення), дослідник за шкалою бюретки визначає, скільки реактиву було витрачено. Потім, на основі цієї інформації, обчислюються характеристики досліджуваного розчину.

Бюретки бувають:

• об'ємні;

• мікробюретки;

• вагові;

• поршневі;

• газові.

Об'ємні бюретки застосовуються в титрометричному аналізі, це лабораторні бюретки загального призначення. Виконуються у вигляді градуйованих склотрубок з похибкою зважування 0,1 мл. Верхній край бюретки відкритий і укріплений обідком для міцності. Нижній край виготовляється з обуженним носиком. Контроль зливу титрувального розчину здійснюють за допомогою або крана, або гумової трубки. В останньому випадку (бюретка Мора) гумова трубка встановлюється між кінцем склотрубки і носиком. У трубку вставляють скляну кульку, яка в нейтральному стані перекриває трубку і блокує злив реактиву. Натиснувши на верхню частину кульки, починають слив.

Бюретки Мора затребувані в тих випадках, коли в якості титрувального розчину застосовується луг невисокою концентрації. Лужні розчини негативно впливають на скляні поверхні кранів, приводячи їх до заклинювання і поломки. Втім, в даний час ця проблема вирішується за допомогою тефлоновим кранів.

Бюретки виготовляються по ДСТУ EN ISO 385: 2018

Бюретки поділяються по:

Типам. I тип - без встановленого часу очікування; II тип - з встановленим часом очікування (час очікування регламентує відрізок часу від перекриття крана до часу зчитування результату).

Класам точності. Похибка вимірювання бюреток 1-го класу становить 0,05 мл;

похибка бюреток 2-го класу - 0,1 мл.

По виду виконання. Виконання 1 - з одноходовим краном перед носиком.

Виконання 2 - з вигином перед зливним носиком. На вигині встановлений одноходовий кран.

Виконання 3 - без крана; замість нього передбачена гумова трубка з вставленою скляною кулькою і зливним носиком.

Виконання 4 - з двуходовим краном і відведенням перед краном. Відведення використовується для заповнення бюретки.

Виконання 5 - з автоматичною установкою нуля. Перед носиком є ​​двухходовой кран і відведення. У верхній частині передбачений бічний відвід на рівні нульової позначки. При заповненні склотрубки нагнітають титрувальний розчин до тих пір, поки не з'являться краплі з верхнього відведення. Після того як кран перекривають, рівень рідини автоматично стає на нульову позначку.

Бюретки 1-го, 2-го і 3-го виконання заповнюють через верхній край за допомогою спеціалізованих воронок. Бюретки 4-го і 5-го типу заповнюють через нижній боковий відвід при перекритому зливі. До бічного відведення під'єднують гумову трубку від посуду з титрувальним розчином.

У всіх об'ємних бюреток нульова відмітка розташовується вгорі, від неї починається відлік об'єму розчину для титрування. Розчин спускають до рівня на 5 мм вище потрібної поділки, потім зупиняють злив на 15-20 секунд і по краплях спускають до необхідної поділки.

Для проведення процесу титрування бюретки за допомогою штатива Бунзена закріплюють вертикально над посудом з досліджуваною рідиною. Якщо має бути довга серія аналізів з одним і тим же титрувальним розчином, то до бюретки відразу ж під'єднують гумову трубку від резервуара з розчином для титрування.