You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Рекомендовані ВООЗ рецептури антисептиків для рук

Необхідні матеріали (виробництво в невеликих обсягах) 

Реактиви:

• Етанол 96% або ізопропіловий спирт 99,8%

• Перекис водню 3%

• Гліцерин 98%

• Стерильна дистильована або кип'ячена охолоджена вода

Матеріали:

• Скляні або пластикові бутлі з загвинчуючимися пробками або ємності з нержавіючої сталі на 10 літрів (щоб при перемішуванні уникнути переливання рідини через край)

• Бутлі скляні 500 мл з герметичними кришками (1)

• Дерев'яні, пластикові або скляні лопатки для перемішування (2)

• Мензурки мірні (3)

• Пліпропіленові воронки (4)

• Ареометр для спирту, що має температурну шкалу внизу і покажчик концентрації етанолу (в об'ємному і ваговому відношенні) нагорі (5)

МЕТОД ВИРОБНИЦТВА АНТИСЕПТИКА В ОБСЯЗІ 10 ЛІТРІВ

Антисептик в такому обсязі може бути виготовлений в 10-літрових скляних або пластикових бутлях з загвинчуються пробками.

Рекомендовані обсяги реактивів:

РЕЦЕПТУРА 1 

• Етанол 96%: 8333 мл

• Перекис водню 3%: 417 мл 

• Гліцерин 98%: 145 мл 

РЕЦЕПТУРА 2 

• Ізопропиловий спирт 99,8%: 7515 мл

• Перекис водню 3%: 417 мл

• Гліцерин 98%: 145 мл 

Послідовність дій при виготовленні:

1. Спирт, призначений для виготовлення антисептика, наливається в здорову пляшку або ємність до градуйованої позначки.

2. Додається перекис водню з використанням мензурки.

3. Додається гліцерин з використанням мензурки. Оскільки гліцерин має високі адгезивні властивості до скла, мензурки слід обполоснути стерильною дистильованою або охолодженою кип'яченою водою і потім перелити вміст мензурки в бутель/ємність.

4. Потім в бутель/ємність доливається стерильна дистильована або охолоджена кип'ячена вода.

5. Для запобігання випаровування розчину антисептика ємність / бутель повинна бути негайно закрита кришкою або пробкою, що загвинчується.

6. Потім розчин необхідно розмішувати шляхом легкого збовтування, якщо це можливо, або з використанням лопатки.

7. Відразу ж перелийте антисептик в контейнери для кінцевого продукту (наприклад, в бутелі ємністю 500 або 100 мл) і перед використанням помістіть ці флакони на карантин на 72 години. Це дасть час для того, щоб знищити спорові форми мікроорганізмів, які можуть бути присутніми в спирті або у новоствореному/повторно використовуваних флаконах.

Контроль якості

1. Передвиробничий контроль слід проводити кожен раз, коли відсутній сертифікат аналізу для того, щоб гарантувати титрування спирту (тобто місцеве виробництво). Перевірте концентрацію спирту за допомогою ареометра і внесіть необхідне коригування в кінцевий обсяг, щоб отримати остаточну рекомендовану концентрацію.

2. Аналіз після закінчення виробництва є обов'язковим при використанні як етанолового, так і ізопропілового спирту.

Для перевірки концентрації спирту в остаточному продукті повинен використовуватися ареометр АСП. Межі повинні бути встановлені в розмірі ± 5 відсотків від запланованої концентрації (75-85 відсотків для етанолу).

3. Ареометр, призначений для визначення вмісту етанолу; якщо використовувати його для перевірки розчину ізопропілового спирту, 75-відсотковий розчин покаже 77 відсотків (± 1 відсоток) на шкалі при 25 °С.

Примітка

Гліцерин: використовується як зволожувач шкіри, але для догляду за нею можуть використовуватися і інші пом'якшувальні засоби за умови, що вони недорогі, широкодоступним, розчинні у воді і спирті і не підвищують токсичність або не сприяють виникненню алергії.

Перекис водню: використовується для інактивації мікробних спор, контамінують розчин, і вона не є активною речовиною для знезараження рук.

Будь-яка інша добавка до обох рецептурами повинна мати чітке маркування і не повинна бути токсичною при випадковому ковтанні.

Для відмінності від інших рідин, в антисептик може бути додано будь-яке барвник, але воно не повинно підвищувати токсичність, сприяти появі алергії або перешкоджати дії протимікробних властивостей. Додавання ароматичних речовин або барвників не рекомендується через ризик алергічних реакцій.