You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Розвиток нафтогазової системи України

Працювати в сфері газової і нафтової промисловості - це складна і відповідальна робота. У сучасному світі, коли люди звикли до комфортних умов, вони не завжди замислюються, яким чином газ потрапляє в їх будинку або які зусилля треба докласти, щоб добути і транспортувати нафту. Тому дана стаття присвячена Дню працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості, який в Україні щорічно відзначається у другу неділю вересня згідно з Наказом Президента від 12.08.1993.Ne 302/93.

У Центральному державному науково-технічному архіві (ЦДНТА) України зберігається проектна та науково-дослідницька документація, що стосується розвитку газової і нафтової промисловості України і країн колишнього Радянського Союзу. Дані матеріали дозволяють зрозуміти всю масштабність і значимість роботи, яку виконували інженери при проектуванні і будівництві магістральних трубопроводів.

З території України почалися і перші в світі експортні поставки природного газу, а саме, до Польщі в 1945 році. Зараз по нашій країні проходить складна трубопровідна транспортна система, значна частина якої - це важливі магістральні трубопроводи стратегічного значення, які проектувалися і будувалися в 1970-1980 р.р. минулого століття. Тому останнім часом все більше загострюються проблеми їх функціонування та розвитку.

Одним з перших газопроводів, які проходять по території України, є «Дашава - Київ» протяжністю 508 км і діаметром 500 мм. Він призначений для транспортування природного газу з прикарпатських газових родовищ до київських і ряду інших об'єктів. Його пропускна здатність при повному використанні склала 5 млн куб м газу на добу. Дашавське родовище, розташоване у Львівській області, почали розробляти в 1924 році саме з цього часу і бере свій початок газова промисловість України.

Магістральний газопровід «Дашава - Київ - Брянськ - Москва» споруджували в дві черги, відповідно планових завдань і затвердженим проектним завданням. Спочатку побудували ділянку «Дашава - Київ», а з 1951 r. було продовжено будівництво газопроводу з Києва через Брянськ до Москви. Його загальна протяжність склала 1301 км.

Важливе значення для газової промисловості та її розвитку мало введення в експлуатацію в 1956 Шебелинського газового родовища в Харківській області.

Ділянка «Мозир-Броди-Ужгород» - це друга нитка нафтопроводу «Дружба». Її будівництво було розділено на 2 етапи: 1972-1975 р і 1976-1980 р Вона проходить по території Гомельської області (Республіка Білорусь), Житомирської, Хмельницької, Тернопільської та Львівської областей, а її протяжність становить 405.6 км.

«Долина - Дрогобич» - це ще один нафтопровід, призначений для транспортування парафінової високоякісної нафти з Долинського родовища на нафтопереробні заводи в Дрогобичі. Його протяжність становить 56.2 км, а продуктивність 1,5 млн нафти, яка може бути збільшена до 2.35 млн т в рік без будівництва додаткових насосних станцій. Траса нафтопроводу проходить через Карпати переходами через гірські річки, розгалужені яри і густу мережу населених пунктів і лісових масивів. Нафта Долинського родовища парафінова, високосмолиста, з високою температурою застигання.

Ознайомившись з проектною документацією, яка зберігатися в архіві, можна зрозуміти масштабність виконаної роботи і її значущість для України, яка має значний потенціал для розвитку цієї галузі промисловості.

http://e-b.com.ua/