You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Прилади для вимірювання температури

Такий звичний для нас прилад, як термометр, в розмовній мові часто замінюється синонімом «градусник». Здавалося б, це абсолютно ідентичні винаходи, які нічим не відрізняються один від одного. Чи так це насправді?

Градусник - утворене від слова «градус» розмовне найменування термометра.

Термометр - це прилад, призначений для вимірювання температури рідинного, газоподібного або твердого середовища.

На сьогоднішній день термометром називається прилад, призначений для вимірювання температури тіла, води, повітря і т.д. Існують газові, оптичні, інфрачервоні, рідинні, електричні і механічні термометри. Градусник ж - не що інше, як розмовний аналог термометра, що стався від слова «градус». Це просторічне найменування нерідко можна почути в повсякденній мові, проте фахівці використовують виключно термін «термометр»!

Винахідником першого пристрою для вимірювання температури є Галілео Галілей. Назва приладу з грецької мови перекладається як «вимірювати тепло». Перший прототип Галілея суттєво відрізнявся від сучасних. У більш звичному вигляді пристрій з'явилася через 200 років, коли за вивчення даного питання взявся шведський фізик Цельсій. Він розробив систему вимірювання температури, розділивши термометр на шкалу від 0 до 100. На честь фізика рівень температури вимірюються в градусах Цельсія.

Хоча з моменту винаходу перших термометрів пройшло вже більше 400 років, ці пристрої до сих пір продовжують удосконалюватися. У зв'язку з цим з'являються все нові пристрої, засновані на раніше не використовуваних принципах дії.

Давайте детально розберемося, які є різновиди термометрів за принципом дії:

• рідинні;

• газові;

• біметалеві;

• електричні;

• термоелектричні;

• оптичні;

• інфрачервоні.

Рідинні. Термометри відносяться до найпершим приладів. Вони працюють на принципі розширення рідин при зміні температури. Коли рідина нагрівається - вона розширюється, а коли охолоджується, то стискається. Сам пристрій складається з дуже тонкої скляної колби, заповненої рідкою речовиною. Колба прикладається до вертикальної шкали, виконаної у вигляді лінійки. Температура вимірюваного середовища дорівнює поділу на шкалі, на яке вказує рівень рідини в колбі. Ці пристрої є дуже точними. У різному виконанні рідинні прилади здатні вимірювати температуру до +600 градусів. Їх недолік в тому, що при падінні колба може розбитися.

Газові. Працюють точно так само як і рідинні, тільки їх колби заповнюються інертним газом. Завдяки тому, що в якості наповнювача використовується газ, збільшується діапазон виміру. Такий термометр може показувати максимальну температуру в межах від +271 до +1000 градусів. Дані прилади зазвичай застосовуються для зняття показів температури різних гарячих речовин.

Біметалеві. Термометр працює за принципом деформації металевої спіралі. Такі прилади оснащуються стрілкою. Вони зовні трохи нагадують стрілочний годинник. Подібні пристрої використовується в промислових системах. Головне достоїнство механічних термометрів в їх міцності. Вони не бояться струсу або ударів, як моделі зі скла.

Електричні. Прилади працюють за фізичним принципом зміни рівня опору провідника при різних температурах. Чим гарячіше метал, тим його опірність при передачі електричного струму вище. Діапазон чутливості електротермометрів залежить від металу, який використаний в якості провідника. Для міді він становить від -50 до +180 градусів. Дорожчі моделі на платині можуть вказувати на температуру від -200 до +750 градусів. Такі прилади застосовуються як датчики температури на виробництві та в лабораторіях.

Термоелектричний. Термометр має в своїй конструкції 2 провідника, які вимірюють температуру за фізичним принципом, так званому ефекту Зеєбека. Подібні прилади мають широкий діапазон виміру від -100 до +2500 градусів. Точність термоелектричних пристроїв становить близько 0,01 градуса. Їх можна зустріти в промисловому виробництві, коли вимагається вимірювання високих температур понад 1000 градусів.

Волоконно-оптичні. Робляться з оптоволокна. Це дуже чутливі датчики, які можуть вимірювати температуру до +400 градусів. При цьому їх похибка не перевищує 0,1 градуса. В основі такого термометра лежить натягнуте оптоволокно, яке при зміні температури розтягується або стискається. Що проходить крізь нього промінь світла заломлюється, що фіксує оптичний датчик, що зіставляє переломлення з температурою навколишнього середовища.

Інфрачервоний. Термометр, або пірометр, є одним з найбільш недавніх винаходів. Вони мають верхній діапазон виміру від +100 до +3000 градусів. На відміну від попередніх різновиди термометрів, вони знімають показання без безпосереднього контакту з вимірюваним речовиною. Прилад посилає інфрачервоний промінь на вимірювану поверхню, і на невеликому екрані відображає її температуру. При цьому точність може відрізнятися на кілька градусів. Подібні пристрої застосовуються для вимірювання рівня нагріву металевих заготовок, які знаходяться в горні, корпусу двигуна і ін. Інфрачервоні термометри здатні показати температури відкритого полум'я. Подібні пристрої застосовуються ще в десятках різних сфер.

Завод Склоприлад протягом 60 років спеціалізується на виробництві основних видів термометрів. Протягом багатьох років вдосконалюючи і розвиваючи цей напрямок в Україні, ми досягли високоякісного рівня виробництва.