You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Задвижка или затвор?

Затвори, засувки і вентилі є досить поширеними типами трубопровідної арматури. Ми часто чуємо від наших клієнтів питання: "Що краще?". Тому ми вирішили пояснити вам суттєві відмінності між ними, щоб уникнути випадків неправильного використання обладнання.

Затвор Баттерфляй часто називають засувкою, гермоклапаном і поворотною заслонкою. Це не вірно, перш за все, це дисковий затвор.

Він має просту конструкцію: замикаючий орган у вигляді диска, який обертається навколо власної осі і розташований перпендикулярно потоку, знаходиться в циліндричному корпусі. Тому найчастіше затвори використовуються на трубопроводах великого діаметру. Це можуть бути системи вентиляції, тепло- та водопостачання, пожежогасіння, газові магістралі.

Засувки – це тип трубопровідної арматура у якій запірна деталь рухається під прямим кутом до напрямку руху середовища в трубопроводі. Використовуються переважно для повного перекриття та відкривання потоку. Сферою їх застосування є трубопроводи різного господарського призначення, діаметром від 15 мм до 2 м, з робочим тиском у системі від 25 атм і температурою до 560 °C.

Засувки бувають клинові, паралельні, шиберні, шлангові. У клинових сідла розташовуються під кутом один до іншого, а сам затвор – клиновидний. У паралельних засувок сідла розташовані паралельно, замикаючі диски затвору також.

Шиберні засувки мають єдиний замикаючий диск, а шлангова замикає потік завдяки перетисканню затвором гнучкого гумового шлангу.

Вентиль запірний також використовують для перекривання руху середовища в трубі, але може застосовуватися і для регулювання інтенсивності потоку робочого середовища. Вони бувають фланцеві, муфтові, штуцерні, балансувальні.

Вентилі запірні забезпечують кращу герметизацію при перекритті потоку, тому застосовуються в набагато важчих умовах – тиск в системі від повного вакууму до 250 атм, а температурний режим від –200 до +600 °С. Але за це доводиться розплачуватися розміром – клапани застосовуються тільки на трубах з відносно невеликим діаметром – Ду 15-150.

Отже, головна різниця усіх цих типів запірної арматури полягає у способі замикання потоку щодо його напрямку. З цього випливає відмінність властивостей цих типів запірної арматури, і сфери їх застосування. Тому питання «що краще?» некоректне по відношенню до цих продуктів. Для кожного з цих типів в трубопровідному господарстві передбачено його особливе місце, де найбільш повним чином розкриваються його характеристики.